Slik får man lavere rente på smålån

Ved lån uten sikkerhet er renten alltid forholdsvis høy, og særlig ved smålån. Her kan man forvente at renten ligger mellom 25 % og 200 %, noe som er nokså høyt. Blant de som tilbyr gode vilkår er www.remember.no, men det gjelder å sammenligne tilbud uansett. Det finnes nok av aktører som tilbyr smålån.

Et smålån er et forbrukslån med et lavere beløp, for eksempel mellom 1 000 og 70 000 kroner. En tommelfingerregel sier at dersom nedbetalingstiden er kort, vil renten være høy. Det er slik banken tjener på de minste lånebeløpene. Som med alle andre typer lån, får man de beste vilkår hvis man viser seg som betalingsdyktig.

Sammenlign tilbud

Siden det er mange som tilbyr smålån, gjelder det å finne det beste for seg. Siden ingen långivere stiller helt like krav til sine søkere, vil enkelte søkere få bedre respons hos noen banker enn andre. Sammenligning kan gjøres gjennom såkalte låneformidlere. Disse er tredjeparter som lar en sende én søknad til flere forskjellige banker.

Å sende søknader er 100 % uforpliktende, og gjennom låneformidlere går det raskt. I de fleste tilfeller kan smålån innvilges og utbetales på dagen. Dette er fint hvis et plutselig lånebehov melder seg, men man må alltid være forsiktig. Selv lavest mulig rente er forholdsvis høy, og det beste er å ta sin tid før avgjørelsen fattes.

Motta høy kredittscore

En kredittscore er mellom 0 og 100. Jo nærmere 100 man er, desto bedre har banken vurdert en. Banker kredittsjekker kunder for å forvisse seg om at de er betalingsdyktige. Kriteriene varierer fra bank til bank, men det finnes gjengangere. For eksempel hjelper det med høy årslønn, og mange banker har minimumskrav på 200 000 i årlig bruttoinntekt.

Dersom søker er selvstendig næringsdrivende, bør vedkommende ha levert lignet inntekt i minst tre år. Har man betalingsanmerkninger, kan det bli vrient å få innvilget lån. Løpende inkassosaker er heller ikke populære. Banker er ofte lite tilbøyelige til å gi lån til kunder som viser dårlig økonomisk teft. Får man likevel lån, er det neppe med særlig gode vilkår.

Forhandle med bank

Det er faktisk mulig å prute ned renten. Dette er lettere om man har et godt forhold til banken man tar opp lån i. Som kunde i en viss bank kan en sammenligne bankens tilbud med tilbud man får fra andre långivere. Da kan man fortelle banken at man vurderer å ta opp nytt lån hos ny tilbyder.

Da kan banken i visse tilfeller være tilbøyelig til å gi det samme, eventuelt et bedre tilbud enn det man har fått hos andre banker. Det er også en fordel å kredittsjekke seg selv igjen, etter man har jobbet seg mot bedre privatøkonomi. Kommer man bedre ut av en ny kredittsjekk, kan man presentere dette overfor banken.

Sørg for at privatøkonomien kan håndtere smålån

Man er nødt til å vurdere egen betjeningsevne før man tar opp et smålån. Det anbefales at man lager seg et månedsbudsjett, slik at man finner ut hvor mye som kan gå til nedbetaling hver måned. Jo mer man kan betale hver måned, jo billigere vil lånet bli. Det er mange tusenlapper å spare på betale ned fortest mulig.

Er man i den minste tvil om man klarer å håndtere den høye renten, bør man vente med å ta opp lån. Dersom det haster med å få innvilget lån, er det selvfølgelig fordi man trenger penger man for øyeblikket ikke har. Likevel må man forsikre seg om at man kan tilbakebetale i et forsvarlig tempo.

Oppsummering – lavere rente på smålån

Et billig smålån er det som nedbetales raskt
Sjekk hva den effektive renten blir

Det er flere ting man kan gjøre for å få lavere rente på smålån. Sørger man for å komme godt ut av en kredittsjekk, samt sammenligner flere tilbud, kan man komme langt. I visse tilfeller kan det til og med hjelpe å prute. Smålån er uansett dyre, og det uhyre viktig å forvisse seg om at man behersker renten.

Author: Lotte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *